drdFX | Rooster Booster Reloaded
1124
post-template-default,single,single-post,postid-1124,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Rooster Booster Reloaded

Rooster Booster Reloaded

Igen, igen, tudom, egyszer már volt Rooster Booster… Úgy adódott, hogy ugyan nagyon szeretem az AMZ Mini Booster-t, de a saját board-omon már nem használom. Kiválóan lehetett vele további gain-t kicsiholni overdrive pedálokból, de a saját rendszeremben ezt már máshogy oldom meg. Szükségem volt viszont egy olyan pedálra, ami mint egy varázspálca, ha rálépek azonnal halhatóbbá tesz a mix-ben. Ott találtam rá, ahol legkevésbé kerestem volna magamtól: a Tube Screamer kapcsolásban. Nagyon nem szeretem a Tube Screamer hangját overdrive-ként használva. Sokan használják azonban booster-ként, letekert Drive potival, a Volume-ot tetszés szerint feltekerve. Kipróbáltam én is, és működött, ekkor építettem meg a Soylent Green pedálomat. Sokáig használtam ezt a láncban majdnem legelöl (csak egy wah és az envelope filter-em előzte meg), és kiválóan tette is a dolgát. De közben ott állt a Rooster Booster meseszép doboza kihasználatlanul. Kipróbáltam több booster-t is, de mindig visszatéretem a Tube Screamer-hez, annyira jól teljesített ezen a poszton. Aztán egyszer az jutott eszembe, hogy miért is nem készítek egy egyszerűsített verziót, csak egy darab Level potival, azt beletehetném ebbe a dobozba. Igen ám – gondoltam – de akkor az már legyen kicsit több, mint egy potijaitól megfosztott Tube Screamer! Legyen egy saját dizájn… Így jutottam el a Rooster Booster Reloaded ötletéig.

Az alapelképzelés egyszerű volt: nem kell overdrive, ergo a vágódiódákat ki lehet hagyni. Ugyancsak elhagytam a be- és kimeneti buffer-eket, akárcsak az AMZ Son Of Screamer-ben. A hangszínszabályozó áramkört első körben feleslegesnek ítéltem meg, majd az első próbálkozás után jött a pofáraesés: annak bizony igencsak nagy szerepe van a Tube Screamer hang kialakításában. Az eredeti hangszínszabályozó nekem középállásban tetszett a legjobban, a C3/R5 felüláteresztő szűrő nagyjából ezt szimulálja. A C3 értékét 47nF-ra vettem, de itt erősen hezitáltam, hogy ne legyen-e kisebb. 33nF-os kondenzátorral már túlságosan treble booster irányba ment el a hang, 39nF-ot érdemes lehet még kipróbálni. Illetve ízlés szerint lehet vele játszani, akár kapcsolóra kirakva meghagyni opciónak. Mivel a lehető legnagyobb headroom-ot akartam, így játszottam a +/-9V-os táp ötletével, de végül a szimpla +9V is épp elég erősítést tesz lehetővé: az effekt kb. 20x-os feszültségerősítésre (~26dB) képes, ez bőven elegendő. Akinek esetleg mégsem, annak javaslom, hogy táplálja 18V-ról az áramkört, és akkor a 100k-s Boost potit le lehet cserélni 200k-sra, amivel megkétszerezhető a feszültségerősítés mértéke. A jó öreg 4558-as műveleti erősítőt használtam, de – akárcsak a Tube Screamer-ben vagy bármilyen másik műveleti erősítős kapcsolásban – ezzel bátran lehet kísérletezgetni.

A dokumentációt, mint mindig, most is a Projektek menüpont alatt találjátok.

Tags:
No Comments

Post a Comment