drdFX | Brütalizer
1134
post-template-default,single,single-post,postid-1134,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Brütalizer

Brütalizer

Egy basszusgitáros ismerősöm ajánlotta a figyelmembe a God City Instruments Bass Brutalist pedálját. Kurt Ballou neve a pedálépítő körökben sem teljesen ismeretlen, de a legtöbben jó eséllyel a Converge gitárosaként ismerik. Ez a pedál egy saját dizájnja, amihez a nyákot egészen baráti áron árulja, de maga az áramkör teljesen “nyílt forráskódú” (egy külön misét megér egyébként az, hogy melyik gyártó hogyan kezeli a dizájnjait, és mik a törvényi szabályozások…) Én magam is a God City Instruments oldaláról töltöttem le a dokumentációt, és azalapján terveztem meg a saját, otthon is elkészíthető, egyoldalas nyákrajzomat.

Az effekt maga technikai szempontból érdekes megoldásokat használ, a hangja egy egészen jó vaskosabb overdrive/distortion. Basszusra nekem jobban tetszett a saját Operation Fuzz dizájnom, de gitáron egészen jó volt. Hozzá kell tenni, hogy mi kicsit mélyebbre hangolunk, ez is bejátszhatott a dologba. Érdekes a hangszínszabályozó működése: a tartománya teljesen jó, ellenben a középállásban érezhető némi hangerő veszteség. Nem nagy probléma, a pedál több, mint elegendő kiemeneti jelszinttel bír, általában nem tekertem 10-11 óra fölé. Mind pedálra, mind basszusra érdemes kipróbálni.

 A GCI dokumentációjában részletesen taglalja az effekt felépítését, akit érdekel ott megtalálja az ilyen jellegű információkat. Még az egyébként eléggé szokatlan, a DOD FX10-ből átvett hangszínszabályozóra vonatkozó módosításokra is ad ötleteket. Az egyetlen plusz módosítás, amit én hozzátennék, az a Distortion poti, én ezt logaritmikus helyett lineárisra cserélném. A logaritmikus potival a poti útjának első majdnem kétharmadában alig történik változás a hangban, majd az utolsó harmadban hirtelen nagyot ugrik a torzítás. Egy lineáris potival sem lesz teljesen egyenletes a menet, így az utolsó 15-20%-ban már alig nő a torzítás, de a poti útjának jelentős részében egyenletesebb a változás. A Tone poti a Rat-hez hasonlóan “visszafelé” működik: órajárással ellentétes irányban a magasak felé megy. Akit ez zavar, az egyszerűen cserélje fel a Tone poti 1-es és 3-as lábát.

A dokumentációt szokás szerint a Projektek menüpont alatt találjátok.

No Comments

Post a Comment