drdFX | Convolvulaceae
1112
post-template-default,single,single-post,postid-1112,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Convolvulaceae

Convolvulaceae

Már megint egy kedvencem: a low gain OD-k világa. Korábban már írtam a Sweet Honey-ról (ami a pedálboard-om egyik állandó lakója azóta is), íme itt egy újabb gyöngyszem, a JHS Morning Glory. Az effekt elődje a Marshall Bluesbreaker pedál, de a JHS feljavította kicsit: magasabb jelszint, plusz bright kapcsoló. A hangja… Beszélhetnék szuperlativuszokban, de nem teszem. Valóban erősen csöves jellegű, dinamikus, nyitott, jól érthető. Egyetlen hátrányának talán azt rónám fel, hogy a mélyeket kicsit megeszi, node a gitár nem abban a tartományben kell, hogy mozogjon. Nagyon jól boost-olható, illetve eből adódóan jól reagál a gitár hangerő potijának letekerésére is. Blues-hoz, könyedebb rock-hoz mindenképpen ajánlott, de súlyosabb zenékben is megállhatja a helyét akár megboost-olva, akár booster-ként.

A kapcsolás a régi Marshall Bluesbreaker-en alapszik. Tulajdonképpen másolata annak, kivéve, hogy true bypass a kapcsolás és a végére a jelszint feltornászásához bekerült egy FET-es booster. Ez utóbbi a ma már nemigen kapható 2N5457 FET tranzisztort használja, bátran lehet mással helyettesíteni, csak a munkapontot kell megfelelően beállítani. Ehhez ideiglenesen helyettesíthetjük az R17-et egy 100k-s potival, és azzal megtalálhatjuk a megfelelő drain-ellenállás értéket (vigyázat, R17 ne legyen nulla, azaz a potit sose tekerjük le nullára, mert az tönkreteheti a tranzisztorunkat). Opcionálisan használhatunk itt egy SMD tranzisztort is a megfelelő kis átalakító nyákkal, előnye, hogy a 2N5457 SMD megfelelője, a MMBF5457 a mai napig is kapható alkatrész. A szokásos módokon a leválasztó kondikkal és a szűrők frekvenciamenetének változtatásával lehet érdemes módosítgatni az áramkört, illetve lehet még játszani a vágódiódákkal és magával a műveleti erősítővel is. Utóbbiak terén a gyári LM833-at időnként kicsit zajosnak találtam, a TL062 sokkal jobban szólt, de érdemes lehet akár a drágább Burr-Brown IC-kkel is próbálkozni. Én nem mentem ebbe bele, de esetleg érdemes lehet a leválasztó kondikat némileg megnövelni, illetve még inkább a C7, C8 kondikat, hogy az első erősítő fokozatunk frekvenciaátvitelét javítsuk kicsit a mélyebb tartományok felé. A dokumentáció szokás szerint letölthető a Projektek menüpont alatt.

Tags:
No Comments

Post a Comment