drdFX | Miel Doux
748
post-template-default,single,single-post,postid-748,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Miel Doux

Miel Doux

Pár éve elindult egy trend, a “low gain overdrive” pedálok trendje. Az emberek rájöttek, hogy egy minimális torzítás a tiszta hangot is élőbbé és melegebbé, élvezhetőbbé tudja tenni. Természetesen a cél – mint a torzítóknál szinte mindig – a csöves erősítők enyhe túlvezérlésének szimulálása volt. Gyakran ezek a low gain pedálok nogyobb torzításra is sarkallhatók egy booster-rel megküldve – megintcsak egy hasonlóság a csöves erősítőkkel. Az egyik legjobbnak tartott képviselője ezen pedálok családjának a Mad Professor Sweet Honey nevű cucca. A pedálon a szokásos Level és Drive potik mellett nem egy hagyományos hangszínszabályozót találunk, hanem egy “Focus” névre hallgató szabályozóeszközt, aminek működését kicsit nehéz leírni. Némi hangszínszabályozás mellett a torzítás mértékét is befolyásolja. A neve valóban fedi a működését: minél feljebb tekerük, annál fókuszáltabb lesz a hang. A pedál hangja egyszerűen kiváló. Kisebb drive beállításokkal akár booster-ként is használható, vagy egyszerűen csak a hangzásnak ad egy kellemes, már-már csöves melegséget. A drive-ot feljebb tekerve ízlésés blues hangzást kaphatunk, enyhe, de határozott “reccsenéssel”. Nagyon sokáig használtam egyet folyamatosan bekapcsolva, a lánc legelején, részben buffer-nek, részben pedig a hangzásom organikusabá tételére. Bónuszként egy booster-t elé kötve akár komolyabb rock-os hangzást is elő lehet belőle hozni. Ne feledkezzünk meg a vastagabb húrok kedvelőiről sem: basszusgitárral is kiválóan használható. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

MielDoux_schematic A kapcsolásból első ránézésre is látszik, hogy nem teljesen a megszokott sémát követi. Egyfelől feltűnő a sok vágódióda (a LED-ek a soft-clipping és az 1N4001-ek a hard-clipping pozíciókban), ha csak a számukat nézem, akkor sokkal nagyobb torzítást várnék. Igen ám, de az egyes fokozatok erősítése nem túl nagy, valamint a többszörös visszacsatolás is bejátszik, amellyel csak bizonyos frekvenciatartományok kerülnek a hard-clipping-re. Ezeknek a kiszámítását meg sem kísérlem, szívesen veszek kommenteket erre ;) A teljes torzítás növelhető egyfelől a Drive poti növelésével (1MOhm-ra) vagy az R14 növelésével, illetve a vágódiódák kisebb nyitófeszültségűre való cseréjével (Ge vagy Schottky) is. De én a magam részéről nem változtatnék rajta semmit, szerintem ez az effekt így jó, ahogy van.

Az építéshez szükséges dokumentáció letölthető a Projektek menüpont alatt.

Tags:
No Comments

Post a Comment