drdFX | Soylent Green
1076
post-template-default,single,single-post,postid-1076,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Soylent Green

Soylent Green

Eljött ez a nap is. A Zöld Pedált eddig kerültem, mert ez az, amit mindenki ismer, tele van a net a róla szóló írásokkal, analízisekkel. Minden pedálépítéssel foglalkozó emberke megépíti legalább egyszer élete során, és kismillió “butik” gyártó valamint az összes kínai kópiákat gyártó cég feldolgozta vagy egyszerűen lekoppintotta. Valaha régen, a pedálépítgetős karrierem kezdetén természetesen nekem is az elsők közt volt, amit megépítettem. Aztán szét is szedtem, annyire nem jött be a hangja. Az utóbbi időben viszont boostereket kezdtem keresgélni és próbálgatni. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy megépítem újra és kipróbálom, hogy letekert Drive és teljesen kitekert Volume potikkal mit tesz. És láss csodát: pontosan ez kellett nekem. Hangerőt nem sokat növel, de pont olyan frekiken dolgozik, hogy bármilyen szólót simán kiemel zenekari környezetben. Önálló torzítóként továbbra sem szeretem az orros, lagymatag hangját, ráadásul megboostolni sem nagyon lehet, mivel annyira keskeny frekisávban dolgozik. De booster-ként megtalálta a helyét a board-omon, bármilyen torzítót vagy akár magát az erősítő előfokát nagyon szépen meg tudja tolni. Természetesen az Ibanez Tube Screamer-jéről van szó.

A kapcsolási rajz analízisét rengeteg helyen megtaláljátok, kettőt emelnék ki, ahol nagyon jól érthetően magyarázzák el a működését: R. G. Keen “The Technology of the Tube Screamer” és az ElectroSmash “Tube Screamer Analysis” oldalairól van szó. Sokat nem tudok hozzátenni. A javasolt módosítások közül kiemelnék párat:
1) A frekvenciamenet szélesíthető az R8 és C6 szűrő megváltoztatásával. Ez a 720Hz alatti frekvenciák erősítését csökkenti drasztikusan. Minél lejjebb hangoljuk ezt a szűrőt, annál több lesz a mélyünk.
2) A frekvenciamenet az R10 és C7 szűrő változtatásával is szélesíthető. Ez egy aluláteresztő szűrő az erősítő fokozat után, ami ugyancsak 720Hz környékén vág, csak ez a magastartalmat.
3) Ha több torzítást szeretnénk, akkor azt elérhetjük a Drive poti 1M-sra való cserélésével, valamint az R8 csökkentésével. Ha emellett a frekvenciamenetet nem szeretnénk megváltoztatni, akkor a C6 kondit viszont úgy kell növelnünk, hogy az R8*C6 szorzat azonos maradjon.
4) Én követtem a Madbean féle Green Bean kapcsolási rajzot a vágódiódák tekintetében, és egy aszimmetrikus Si-diódás elrendezést használtam. Ez szerepel a dokumentációban is, ha valaki a gyári szimmetrikus megoldást szeretné, akkor egyszerűen elég a D4 diódát egy jumperrel helyettesíteni. A vágódiódákkal – mint minden ilyen esetben – itt is lehet kísérletezni, azonban az effekt kimenő jelszintje elég alacsony, Ge diódákkal elképzelhető, hogy már annyira lecsökkenne, hogy halkabbá válna, mint az effektezetlen jel.
5) Az Ra és Rb ellenállások megfelelő megválasztásával mind a TS808 mind a TS9 verzió megépíthető. A TS808 verzió esetében annyira kicsi a kimenő jelszint, hogy booster-nek szinte egyáltalán nem használható. Én a sajátomban az Ra-t jumperrel helyettesítettem, az Rb pedig 100k-s lett.
A dokumentációt szokás szerint megtaláljátok a Projektek menüpont alatt.

Tags:
No Comments

Post a Comment