drdFX | Petit Clown
550
post-template-default,single,single-post,postid-550,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Petit Clown

Petit Clown

Eddig túlnyomórészt torzítókról volt szó. Ez nem fog változni a jövőben sem, de azért időről időre előjön egy-egy másfajta effekt is. A gitáros palettán gyakran előforduló effekt a chorus. Ma ezeknek egy prominens képviselőjéről, az Electro-Harmonix cég Small Clone-járól lesz szó. A pedált a ’70-es évek közepe óta gyártja az EHX, igazán híressé azonban Kurt Cobain tette a ’90-es éveke elején. Legtöbbeknek a Come As You Are című Nirvana számból lehet ismerős. A pedál “bugyborékolós” hangja pszichedelikusabb zenékhez lehet alkalmas, de kevésbé erőteljes beállításokkal igen gazdaggá teheti a tiszta vagy akár a torzított hangzásokat is. Sorolhatnám az olyan jelzőket, mint “gazdag”, “meleg”, “organikus”, de leginkább ki kell próbálni egyet. Érdemes.

PetitClown_schematic A chorus pedálok működésének alapja, hogy a bejövő jelet szétválasztják, majd némi rövid (általában 20-50ms) késleltetéssel visszakeverik a tiszta jelhez. A késleltetés idejét egy LFO (Low Frequency Oscillator – alacsonyfrekvenciás oszcillátor) is modulálja, így kapjuk a jellegzetes hangot. Az LFO az emberi ének vibrato-jának frekvenciatartományában működik (kb. 10Hz-ig). Nem véletlen, hogy emiatt vibrato-ként is használható az effekt, amennyiben a tiszta jelet eltávolítjuk és csak az effektezett jelet hagyjuk meg.

A Small Clone esetében a késleltetésért egy analóg BBD (Bucket Brigade Device – “vödör-lánc tároló”) felel, többek között ez is a kulcsa a hangzás gazdagságának. Sajnos ez a legdrágább alkatrész is egyben az effektben, ezeket a chipeket ma már csak kevesen gyártják.

A Small Clone-hoz rengetegféle mod létezik, ezek közül néhányat én is szeretek:

1) Depth knob mod. Az eredetiben az effekt mélységének a szabályozása egy kapcsolóval volt beállítható, így csupán két érték között lehetett választani. Közkedvelt mod ennek a potira való cserélése, így tág tartományban kedvünk szerint állíthatjuk a depth mértékét. A kapcsoláson ezt a verziót láthatjátok, mivel azt gondolom ez alapvető fontosságú mod a pedál használhatóságának szempontjából.

2) Vibrato mod. Ahogy korábban írtam, a tiszta hang kiiktatásával vibrato-jellegű hangzást kapunk. A kapcsolási rajzon ehhez az R28 (22k) ellenállást kell egyszerűen eltávolítani. Egy kapcsolóval ezt kapcsolhatóvá lehet tenni, így máris két módot tud az effektünk.

3) Az eredeti bekapcsolva kicsivel halkabb volt, mint a tiszta hang. Az R29 (10k) ellenállás csökkentésével növelhetjük a hangerőt. Egy fix 2,2k-s ellenállás egy picit még hangosabbá is teszi a tiszta hangnál, vagy beépíthetünk az ellenállás helyére egy 10k-s potmétert változó ellenállásként, így ezt a paramétert is egyenletesen tudjuk szabályozni.

Az építéshez szükséges dokumentáció megtalálható a Projektek menüpontban.

No Comments

Post a Comment