drdFX | Epic Booster
804
post-template-default,single,single-post,postid-804,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Epic Booster

Epic Booster

Booster-ekről viszonylag kevés szó esett eddig. Pedig alapvető effekttípusról van itt is szó. Mit is csinálnak ezek, mire jók? Tulajdonképpen egyszerű erősítőkről van szó. A bemenő jelet felerősítik. Ez több dologra is jó lehet nekünk: egyfelől az erősítőnk vagy torzítónk bemenetére eleve nagyobb jelet tudunk küldeni, így azokat túlvezérelhetjük, azaz nagyobb torzítást kaphatunk. Az effekt loop-ba téve vagy egy nagy headroom-mal rendelkező erősítő előtt az effektlánc végén pedig a hangerőt is tudjuk növelni velük, így szólókiemelésre is alkalmasak lehetnek. Jelen írás az Xotic EP Booster-éről szól. Régebben nagyon sok gitáros használta az EchoPlex szalagos delay/visszhang előfokát boosternek. Gyakran folyamatosan bekapcsolva volt a jelútban. Ennek az előfoknak az egyszerű FET-es megoldása az Xotic EP Booster-e. Az egy darab boost potin kívül az effekt belsejében még két DIP kapcsolót találunk, amelyek a különböző frekvenciatartományok erősítését hivatottak szabályozni. Őszintén szólva én itt nem találtam jelentős hatást a két kapcsoló használatával, talán ezért is nem tették ki ezeket az Xotic mérnökei a pedál külsejére. Az effekt már teljesen letekert boost állásban is ad egy jelentős lökést a jelnek, vélhetően ezért is szeretik sokan folyamatosan bekapcsolva használni.

epicbooster_schematicNem egy bonyolult kapcsolás, egy szimpla közös source-os kapcsolású FET adja magát a jelerősítést, amit a kimeneten egy emitterkövető bufferfokozat követ – itt már csak egy szimpla BJT tranzisztorral. A boost mennyiségét a FET-es fokozat gain-jének az állításával adjuk meg: a source-ellenállás csökkentésével növeljük az erősítést. Az eredetiben a drain-ellenállás fix 8.2kOhm, én ezt egy 4.7kOhmos ellenállással sorbakötött 20kOhmos trimmerrel helyettesítem. A trimmert teljesen letekerve a boost poti minimumánál kb. egyszeres az erősítés letekert boost poti mellett, így azonban a potit feltekerve nem lesz nagyon magas az erősítés (azért még így is elég sok). A trimmert feljebb tekerve az erősítés is növekszik, így eltolhatjuk a boost poti működésének a tartományát a nekünk megfelelő tartományba. Az F1/F2 és a Br1/Br2 csatlakozók adják a két DIP kapcsoló csatlakozásait. Helytakarékossági okokból a nyákon nem DIP kapcsolókat használtam, hanem egyszerű jumper-eket. Mivel a J201 FET tranzisztort már nem gyártják, így javallott lehet helyette más FET tranzisztor típust is kipróbálni. Nekem a J202 bevált, de hasonló lábkiosztásúak a 2N5457 vagy a 2N5458 is. A trimmer segítségével pedig hasonló erősítési tartományt tudunk beállítani, mint az eredeti.

Az építéshez szükséges dokumentáció letölthető a Projektek menüpont alatt.

Tags:
No Comments

Post a Comment