drdFX | Fuzz-O-Tron
714
post-template-default,single,single-post,postid-714,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Fuzz-O-Tron

Fuzz-O-Tron

Ha azt mondom fuzz, azt mondjátok Fuzz Face. Nos ma nem erről a méltán híres effektről, hanem ennek egy nem túl távoli rokonáról, a Zvex Mastotron-ról lesz szó. A Fuzz Face kapcsolása meglehetősen egyszerű, és nagyon sokakat megihletett. Persze drámai változtatásokra nem kell gondolni, de sokan továbbgondolták a kapcsolást, további beállítási lehetőségeket és ezzel nagyobb tonális szabadságot adva. Vannak kevésbé hasznos és meglehetősen hasznos módosítások. A Zvex Mastotron az utóbbi kategóriába tartozik. Mindegyik potinak megvan az értelme, mindegyik megfelelő tartományban dolgozik, nincsenek “üresjáratok”. A kitekerhető hangzások mindegyike hasznos: a lájtosabb, blues-osabb vintage hangzástól egészen a masszív stoner és doom hangzásig megvan minden. Aki elvetemültebb hangzásokra vágyik, az a PW és Relax/Push potikkal egészen a velcro-jellegű, enyhén már gate-elő hangzásokig is eljuthat. Ha csak egy fuzz-t szeretnél, akkor ez egy jó választás lehet. Persze nem mondom, hogy minden lehetséges fuzz hangzást lefed, Big Muff hangja egy Big Muffnak van, nem ennek, de nagyon széles skálán lehet a beállításokat variálni, így mindenképpen egy sokoldalú pedál.

Zvex_Mastotron_schematicA kapcsolásból látszik, hogy az alap a jó öreg Fuzz Face, illetve annak a modern NPN tranzisztoros inkarnációja. Ennek a működését R.G. Keen nagyon jól leírja a weboldalán. A módosítások a Relax/Push potméter, amely a bemenő jelet fogja vissza, a PW potméter, amellyel a két tranzisztor közti visszacsatolást szabályozhatjuk, a Tone szekció, ami további hangszínállítási lehetőségeket ad valamint a kimeneti leválasztó kondenzátor értékét változtató kapcsoló, amely segítségével a basszus tartalmat tudjuk tovább testreszabni. Ugyan az áramkör valóban kicsi, de a potik száma miatt csak 125B-s dobozban fér el, esetleg 1590B-ben is, ha 9mm-es potmétereket használunk, vezetékekkel csatlakoztatva. A Q1 tranzisztor munkapontjának a beállítása fontos, ám az eredetiben szereplő 56k-s R2 ellenállás erre teljesen megfelel. Amennyiben kísérletezni szeretnétek, érdemes lehet ezt változtatni, akár potméterrel is, de persze egy minimális (mondjuk 1k) értéket érdemes meghagyni, hogy a tranzisztor ne égjen ki. Akár külső bias potméterként is funkcionálhat további variációs lehetőségként, bár én ezt nem találtam különösebben hasznosnak.

Az építéshez szükséges dokumentációt megtaláljátok a Projektek menü alatt.

Tags:
No Comments

Post a Comment