drdFX | 8Ball
924
post-template-default,single,single-post,postid-924,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

8Ball

8Ball

Sok overdrive-ot használtam az évek során, folyamatosan jöttek-mentek. Volt amelyik hosszabb ideig maradt használatban és volt, amelyik csak pár próbát ért meg. A mostani befutó a Keeler Push – némi modifikációval. Gyári állapotában marshallos jellegű hangzással bír, de nekem kicsit mosott hangzású pedál. A Tone potit maximumra csavarva kezd alakulni a hangzás a nekem megfelelő irányba. A gain éppen elég, de ott is el tudnék viselni kicsit többet. Végül pedig: ugyan a magasak kevesek benne, de sajna a mélyei sem eléggé definiáltak. Így most persze ez úgy hangzik, mintha gyárilag valami vacak lenne, de ez nem így van. Már gyárilag is nagyon jó a hangja, ha nem lenne az, neki sem álltam volna módosítgatni. És az abszolút bónusz: imádja a boostereket maga előtt, amit meg én imádok, mert ezzel ez egy újabb alap a kedvenc kétgombos double-gain dizájnjaimhoz. Röviden tehát mindenképpen egy kipróbálásra ajánlott darab, esetleges további kísérletezgetésre, fejlesztgetésre meg kiváló alap.

Nem atomfizika: egy darab gain fokozat, amit egy egyszerű változtatható aluláteresztővel megvalósított tone szekció követ és végül egy buffer zár le. A szokásos kísérletezés a vágódiódákkal most elmaradt a részemről, a két 3mm-es LED hangzása teljesen megfelel nekem. Talán még az aszimmetrikus vágással lehet érdemes megpróbálkozni, meglehet ki is próbálom valamikor. Az eredetihez képest a következő módosításokat alkalmaztam:

C5: 330nF helyett egy 680nF-os kondenzátort használtam, így több mély marad a visszacsatolásban

Gain: A B500k helyett egy A1M-s potit használtam. Főleg azért, mert nem volt itthon B500k-s, de a maximum állásban így már kellemesen nagyobb a torzítás. Illetve aki maradni kíván az 500k-s értéknél, annak is inkább egy logaritmikus potit javasolnék az egyenletesebb változtatás érzete miatt.

C6: A 6.8nF-os kondenzátort kicseréltem 3.3nF-ra. Így az R7, Tone és C6 által megvalósított aluláteresztő szűrő minimum vágási frekvenciája annyival került feljebb, hogy most már a Tone poti teljes tartománya jól használható.

A megépítéséhez szükséges dokumentáció a Projektek menüpont alatt megtalálható.

Tags:
No Comments

Post a Comment