drdFX | The Ugly
501
post-template-default,single,single-post,postid-501,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

The Ugly

The Ugly

A gitáreffektek története tele van ikonikus pedálokkal. Ezek egyike a Pro-Co cég Rat elnevezésű darabja. Aki kicsit is foglalkozott gitár torzítókkal, biztos hallott már róla. Olyan nagy nevek használták, mint Thurston Moore, Jeff Beck, Andy Summers vagy Kurt Cobain. És persze millióan mások, össze se tudnám gyűjteni a neveket. A pedált 1978-ban, az akkor még kis garázscég Pro-Co Sounds tulajdonosai, Scott Burnham és Steve Kiraly tervezték. A pedál az akkoriban divatossá váló műveleti erősítős megoldást követte, valószínűleg véletlenül esett a választás az LM308 típusra, de ez szerencsésnek bizonyult, mert nagyrészt ez felel a Rat jellegzetes hangjáért. A hangról néhány szóban: tömör, már-már fuzz jellegű, közepekben gazdag hang. Sok részletességet ne várjunk tőle, döngölésre való, nem finomkodásra. Ugyanakkor a fuzzoknál jóval nagyobb dinamizmus is jellemzi, ergo azoknál azért mégiscsak “részletesebb” hangzást tud nyújtani. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a ’80-as évek hajmetáljától a ’90-es évek grunge és post-punk vonulatain át szinte mindenhol használták, ahol komolyabb torzításra volt szükség.

TheUgly_schematicA kapcsolásról kimerítő elemzés található itt, úgyhogy most ebbe nem mennék bele, csak a fontosabb elemeket emelném ki.

A Rat kapcsán az egyik legfontosabb tényező a műveleti erősítő. Az LM308 nagy mértékben hozzájárul az effekt egyedi hangzásához. A tulajdonságai közül a legmeghatározóbb az alacsony slew rate. Ez azt határozza meg, hogy az erősítő a bemenetén történő változások sebességét hogyan tudja a kimenetén lekövetni. Minél alacsonyabb a slew rate, annál rosszabbul, ami egyben azt is jelenti, hogy a nagyobb frekvenciájú hangokat (gyors változások) nem képes erősíteni. Sajnos az LM308-at már nem gyártják, itt-ott még hozzá lehet jutni, de már csak igen drágán. Az újabb Rat pedálok az OP07 típusú chipet használják, ez hasonló tulajdonságokkal bír és még szélesebb körben elérhető. Kipróbáltam mindkettőt, én nem hallottam jelentős különbséget. Ugyancsak kipróbáltam a TL071-et, ami egy teljesen általánosan elérhető chip. Ehhez a 30pF-os kompenzációs kondenzátort ki kell hagyni az áramkörből, mert az újabb chipekben, mint ez is, erre már nincs szükség. Azzal viszont elég gyengén szólt a pedál. A hangja elvékonyodott, elerőtlenedett.

A másik fontos tényező a hard-clipping, amit egy diódapár valósít meg. Itt érdemes lehet a különböző típusú diódákkal játszani, a kapcsolásban nem is jelöltem a típusukat. Ezt a Pro-Co is megtette: az eredeti Rat-ben Si diódák (1N914/1N4148) vannak, a Rat2-ben 3mm-es piros LED-ek, míg a Turbo Rat-be Ge diódák kerültek. Meg lehet próbálkozni a MOSFET-es vágással vagy valamilyen aszimmetrikus elrendezéssel. Pl. egy barátomnak egy aszimmetrikus elrendezésű megoldás hangja tetszett legjobban, az ő pedáljában egy Si és egy 10mm-es piros LED kombinációját használtam.

A harmadik fontos tényező TheUgly_inside– mint minden torzítóban gyakorlatilag – a különböző passzív szűrő áramkörök elhelyezése és értékei. Erről elég bőven írnak a korábban említett linken, úgyhogy erre nem térnék ki, csak annyit tennék hozzá, hogy én a magam részéről a Filter poti által vezérelt utolsó aluláteresztő kör 3.3nF-os kondiját inkább 2.2nF-ra szoktam cserélni, így több magas marad meg, ami nem árt, mivel a pedál alapvetően “dörmögősebb” fajta. De ezzel is érdemes mindenkinek magának kísérletezni. És ha már a Filter poti szóba került: az eredeti Rat-ben úgy van bekötve, hogy a konvencionális iránnyal ellentétesen, az órajárással szembe forgatva kapunk több magasat. Később Pro-Co-ék is készítették a konvencionális irányba bekötött potival, ez mindenkinek a saját ízlésére van bízva. Az általalam közölt kapcsolási rajzon a bekötés a szokásos, órajárásnak megfelelő irányú kezeléshez van igazítva.

A kapcsolás végén még egy szimpla JFET-tel megvalósított buffer található. A kapcsolás 2N5458-at ír, de itt gyakorlatilag bármilyen JFET használható, csak ügyeljünk a lábkiosztásra. Megkockáztatom, hogy akár bipoláris tranzisztort is használhatnánk mindenféle átalakítás nélkül.

Az építéshez szükséges dokumentáció megtalálható a Projektek menüpont alatt.

Tags:
No Comments

Post a Comment