drdFX | The Tone Of The Plexi
888
post-template-default,single,single-post,postid-888,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

The Tone Of The Plexi

The Tone Of The Plexi

Igen, már megint egy torzító, ami Marshall Plexi-nek szeretne hangzani. A Carl Martin Plexitone igen közkedvelt pedáljának egy variációjáról lesz szó, ennek egy módosított változatát készítette el Madbean Boneyard II néven. Hogy mennyire szól jól? Eléggé :) A “marshallos” karaktert teljesen jól hozza, orros, közepekben gazdag, a játék dinamikájára nagyon érzékeny pedál. Kicsit sötét tónusú a hangja, a tone potit középállásnál lejjebb nemigen érdemes tekerni. A torzítás szövete nem túl durva. Nem kifejezetten folyós, de a fuzz-ok recsegésénél jóval finomabb. Nekem a Crunch maximumra tekerve is kicsit kevés, de azt a potit le lehet cserélni vagy egy booster-rel meghajtani a pedált, így már kellemes mennyiségő torzításban lehet részünk. Egyébként a pedál kifejezetten szereti, ha egy booster-rel erősen meglökjük a bemenetét, akárcsak egy jó csöves erősítő. Aki marshall-os hangzást keresgél pedálformátumban, annak erősen javasolt ezen pedál kipróbálása.

Az eredetivel ellentétben itt nem +/- 12V-ról üzemelnek az aktív alkatrészek, hanem csak +/- 9V-ról, de így is elegendő headroom áll rendelkezésre. A torzítást LED-ekkel megvalósított szimmetrikus soft-clipping szolgáltatja, egyébként egy nagyjából átlagos, műveleti erősítős kapcsolásról van szó. Madbean szerint a nagy gain miatt oszcilláció is előfordulhat, aminek kiküszöbölésére a Crunch poti 50k-ra csökkentését javasolja. Én a magam részéről inkább növelném 250k-ra. Ugyancsak javasolt módosítás lehet a szimmetrikus vágódióda elrendezés átalakítása, én az egyik LED-et kivettem és jumper-rel helyettesítettem. Így némiképp nő a torzítás és a kompresszió is, illetve az általam favorizált aszimmetrikus vágás is megvalósul.

A dokumantáció letölthető a Projektek menüpont alatt.

Tags:
No Comments

Post a Comment