drdFX | Rubber Duck
641
post-template-default,single,single-post,postid-641,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Rubber Duck

Rubber Duck

Kicsit megint kanyarodjunk el a megszokott torzítós bejegyzésektől. Gitárosok körében kedvelt effekt a reverb, de mi is ez tulajdonképpen? Valójában arról van szó, hogy a tiszta jelhez annak több, kicsit különböző időtartammal késleltetett másolatát visszakeverjük, ezzel szimulálva egy bizonyos méretű és visszhangzású teret. A késleltetések hossza a tér méretét határozza meg, a száma pedig az adott tér falainak minőségét (egy csempefal pl. sokkal visszhangosabb, mint egy tapétázott, vagy kárpitozott fal). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több delay effektet (jellemzően 5 körül) kell egyszerre üzemeltetnünk közel azonos, de kicsit azért eltérő delay időkkel. Létezik analóg delay (pl. az EHX Memory Man), de pedálméretben ebből öt darabot összezsúfolni gyakorlatilag képtelenség. Azaz pedálméretben maradnak a digitális megoldások. Lehetne több PT2399 chipből is összeépíteni valamit, de szerencsére ezzel nem kell bajlódnunk, a Belton cég mérnökei ezt megtették nekünk, így született a BTDR integrált áramkör. A BTDR1 viszonlyag nagy volt. Még lehet kapni, de sokkal érdemesebb a kisebb BTDR2-t választani. Mindkét BTDR áramkör háromféle lecsengési idővel érhető el: short (2s), medium (2.5s) és long (2.85s). Nemrég jelentették meg a BTDR3-at, aminél a lecsengési idő már külön potméterrel változtatható.

Jelen bejegyzés nem egy kommerciális darabot, hanem a DIY körökben ismert Rub-a-Dub reverbet igyekszik bemutatni. Több nyáktervezéssel és árusítással foglalkozó honlapon is kapható hozzá nyák, pl. a 1776 Effects-nél, de jelen bejegyzés alapján a vállalkozó szelleműek maguk is megépíthetik. A hangja meglepően jó, digitális íze szinte egyáltalán nincs, jól használható. Legalábbis a short verzió. A medium és long verziókban sajnos már érezhető egy kis plusz moduláció, mintha még egy nagyon enyhe chorus effekt is lenne a hangban. Érdemes persze mindhármat kipróbálni, nyugodtan lehet ugyanazt az alap áramkört használni hozzájuk.

Rub-a-Dub_schematicA kapcsolásból látszik, hogy egy delay-hez hasonlóan csupán egy jel szétválasztás és összegzés történik a BTDR IC-n kívül. Ezt jelen esetben műveleti erősítővel oldották meg. Egy darab Mix potméterünk van, amivel az effekt intenzitását tudjuk állítani. Én ezen kívül szeretem az R6 ellenállást, ami az összegző erősítését határozza meg, egy potméterrel helyettesíteni. Így kapok egy tulajdonképpeni hangerő (illetve pontosabban gain) állítási lehetőséget is. Így akár egy egyszerű booster-nek is használható az effekt, ha éppen a szükség úgy hozza.

 

RubberDuck_Deluxe_schematicA Rub-a-Dub Deluxe verzió már az új BTDR3 reverc IC-t használja. Itt további megoldások is beépítésre kerültek, úgymint egy hangszín potméter, és az általbm favorizált Volume/Gain potméter.

Némi ügyességgel mindkét effekt megépíthető 1590A méretű dobozba is (a letölthető dokumentáció ehhez tartalmaz nyáktervet), de ahhoz eléggé össze kell zsúfolni a komponenseket. Aki erre adja a fejét, az feltétlenül submini elko kondenzátorokban, 9mm-es potméterekben és low profile jack aljzatokban gondolkodjon.

A dokumentáció (Rub-a-Dub és Rub-a-Dub Deluxe) letölthető a Projektek menüpont alatt.

A Rub-a-Dub nyákrajza Jon Patton tervein alapszik.

No Comments

Post a Comment