drdFX | Kingbee
877
post-template-default,single,single-post,postid-877,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Kingbee

Kingbee

A “low gain” torzítók nagy rajongója vagyok. Sokkal sokoldalúbbnak tartom őket, ha meg nagy torzítás kell, egyszerűen csak többet teszek egymás mögé. Na jó, nem feltétlen ez a legjobb megoldás death metal-ra, de rock, blues és hasonlók esetén hasznosabb szerintem egy ilyen felállás. Volt is már szó ilyesmiről itt a blogon. A jelen bejegyzés tárgyát képező Honeybee effekt megálmodója ugyanaz a Björn Juhl, aki a fentebb említett Sweet Honey overdrive-ot is tervezte. A hangzás teljesen hasonló, bár az architektúra eléggé eltér. A nagy különbség a Nature potméter és annak működése: hasonlóan a Sweet Honey-hez ez is egyben befolyásolja a hangszínt és a torzítás mértékét, ám itt a basszustartalom növelésével nő a torzítás mértéke is. Kiválóan kezeli az elé helyezett booster-eket, és basszusgitárra is nagyszerűen használható. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Két fokozatból áll az áramkörünk: egy műveleti erősítős kapcsolást követ egy közös source-os JFET-es erősítőfokozat. Egyaránt találunk soft- és hard clipping-et. Amivel érdemes lehet játszani, az szokás szerint a vágódiódák típusa, elrendezése, bár őszinte leszek: annyira jól szól az eredeti, hogy nem álltam neki módosítgatni. Az eredetiben szereplő nem túl gyakori és nem is túl olcsó CA3130 nyugodtan kiváltható valamilyen standard szimpla műveleti erősítő IC-vel, pl. a jó öreg TL071-el. Ebben az esetben a C4 kompenzáló kondenzátort el kell hagyni. Sajnos a JFET-ek sem túl gyakoriak, én kipróbáltam többet, a J202 jól bevált. Javasolt az R15 helyére először egy trimmert bekötni, és amikor megvan a megfelelő érték, azt egy fix ellenállással helyettesíteni.

A dokumentációt szokás szerint a Projektek menüpont alatt találjátok.

Tags:
No Comments

Post a Comment