drdFX | Live Long And Prosper
951
post-template-default,single,single-post,postid-951,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Live Long And Prosper

Live Long And Prosper

A mai bejegyzés ismét nem a torzítók köréből kerül ki. Sosem volt még phaser jellegű effektről szó itt a blogon, így most sorra kerítünk egyet: az MXR méltán híres Phase 90 effektjéről lesz szó. Kezdjük egy kis áttekintéssel a modulációk fajtáiról. A modulációk közül az amplitúdómodulációt viszonylag egyszerű megérteni: a jel amplitúdója (tulajdonképpen az erőssége) periodikusan változik a moduláló jelnek megfelelően. Ez történik a tremoló effektekben. A frekvenciamoduláció esetében a jel frekvenciája, azaz a hangmagasság változik periodikusan a moduláló jelnek megfelelően. Ez történik a vibrato effektekben. Node mi a fázismoduláció? Nos a fázistolás tulajdonképpen a színuszunk időbeli késleltetése (vagy siettetése). Ha tehát csak egy konstans kértékkel toljuk el, akkor nem sok történik. Ha viszont folyamatosan változik a fázistolás mértéke (esetünkben a moduláló jel által), akkor a végeredmény tulajdonképpen ugyanúgy fog kinézni, mint a frekvenciamoduláció egy hasonló moduláló jellel. Önmagában tehát megintcsak vibrato-t kapunk. A phaser-ben viszont ezt visszakeverik a tiszta jelhez, ez okozza a jellegzetes hangot. A phaser-ek elvi működéséről kimerítő cikket írt R.G. Keen a weboldalán, akit mélyebben érdekel a dolog, annak mindenképpen javaslom.

És akkor a hangjáról is ejtsünk néhány szót. Nem túl drasztikus, de kellő mélységet, teret ad. A saját verzióm depth potijának hála akár egészen háttérbe is lehet szorítani hogy épp csak színezze a hangot. Teljesen feltekert depth potival már egészen egyértelműen jelen van az effekt, de még nem olyan tolakodó, mint pl. a Small Stone. Eddie Van Halen rajongóknak kötelező, de én stoner jellegű zenében is használom időnként a hangzás gazdagítására.

A kapcsolás részletes elemzése megtalálható az ElectroSmash weboldalán. Itt csupán arra térnék ki, hogy a JFET-eket válogatni kell, hogy az effekt megfelelően működjön. A procedúráról részetes leírást ad R.G. Keen a weboldalán, de válogatott szettek is kaphatóak több webshopban (Musikding és Banzai Európában vagy a Smallbear az USA-ban). Az eredeti 2N5952-ket tartalmazott, de ezek beszerzése elég költséges. Én a jobban elérhető J202-ket használtam, mindenféle átalakítás nélkül tökéletesen működtek.

Elég sokat modolt pedálról van szó. A saját dizájnomba már beépítettem egy Depth potmétert, ez szerepel a kapcsolásban is. Aki nem szeretné használni, az egyszerűen cserélje ki egy fix 1MOhm-os ellenállással. További népszerű mod lehetőségek:

– Script/box logo mod: az effekt két híres verziója a régebbi “script” logós és az újabb “box” logós. Az utóbbiban került bevezetésre a kapcsolásban R14-el jelölt visszacsatoló ellenállás. Ezt egy külső kapcsolóra téve lehet váltogatni a két típus közt. Opcionálisan egy változtatható ellenállásként bekötött potmétert is lehet használni, érdemes ezzel kísérletezni.

– Phase 45 mod: a Phase 45 csak két fázistoló fokozatot tartalmaz szemben a Phase 90 négy fokozatával. Ha a jelet az IC2.2 kimenetétől vezetjük az R22-re, akkor pontosan ezt érjük el. Némi módosítással megcsinálható ez is kapcsolhatóra, de sok értelmét én nem látom, mivel a Phase 45 és a Phase 90 közt az igazán lényegi különbség az effekt intenzitásában van. A Depth moddal egyszerűen a depth poti lejjebb tekerésével máris Phase 45-szerű hangot kapunk.

Az építéshez szükséges dokumentáció megtalálható a Projektek menüpont alatt.

No Comments

Post a Comment