drdFX | 30+
335
post-template-default,single,single-post,postid-335,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

30+

30+

Brian Wampler-t gondolom nem kell külön bemutatni a DIY közösségben. Több könyvet írt, a híresebb fórumokon még mostanság is aktív és szívesen segít még a saját cégneve (Wampler Pedals) alatt megjelent effektek megfejtésében is. A mostani bejegyzés egy korábbi, ma már nem gyártott dizjnján alapul: a Cranked AC-n. Ez – ahogy a neve is mutatja – egy erősen túlhajtott Vox AC30 hangzását hivatott szimulálni. Brian azóta újabb AC30/AC15 emulációs pedálokat készített (Ace Thirty, majd Thirty Something néven), a Cranked AC gyártását pedig beszüntették. Az okot nem ismerem. Gondolom pontosabban szerette volna utánozni az eredeti erősítők hangzását, több opciót akart beletenni a pedálokba (plusz kapcsolható boost, többsávos EQ, kapcsolható AC30/AC15 hangzás), de valószínűleg a Cranked AC-ben használt J201-es JFET tranzisztorok gyártásának megszűnése is szerepet játszhatott, hogy inkább az újabb dizájnokban használt műveleti erősítős megoldások felé forduljon. A hangzás valóban a magasakban gazdag irányba megy, de ezzel együtt elég kiegyensúlyozott, és elég nagy gain-t lehet elérni vele. A hangszínszabályozó kellően nagy tartományban működik, ezt én a saját modommal egészítettem még ki, így a hangszínszabályzás skálája még tovább nőtt. Az általam épített pedálról készítettem is egy kis demót a Steroid zenekar gitárosának segítségével:

30+_schematicA dizájn alapvetően egy három fokozatból álló JFET alapú megoldás. Az ötlet a jól bevált és sokak által használt csőszimulációs elképzelésen alapszik, ami szerint a csövek helyettesíthetőek JFET-ekkel. A kapcsolás külön érdekessége, hogy az egyes fokozatok nem egy, hanem két, egymással párhuzamosan kötött JFET-ből állnak. Ilyet ezen a kapcsoláson kívül nem láttam még, és őszintén szólva nem is nagyon tudom, miért jó. Olvasgattam utána, de a freestompboxes.org-on is csak annyit írnak, hogy íly módon testesebb, zsírosabb hangzást kaptak a tesztek során, mint a szimpla JFET-es fokozatokkal. A kapcsolás egyébként követi a többé-kevésbé standard első fokozat -> gain poti (sima osztó, ami a jel egy részét a földre küldi) -> második majd harmadik fokozatok -> hangszínszabályzó -> hangerő poti felépítést. Az eredeti Cranked AC-ben a két aluláteresztő szűrő (R2 + C7 és R3 + C8) a kapcsolás végén fixen van bekötve. Én csupán a két kondenzátort tettem kapcsolhatóvá egy kétkörös kapcsoló segítségével, így ez a két aluláteresztő szűrő kiiktatható, amivel még fényesebb hangot érhetünk el. Az eredetiben is J201-es tranzisztorokat használtak, én próbálkoztam 2N5457-el és az itthon még kapható J202-vel. Sajnos egyik sem adott olyan jó eredményt, mint a J201-esek, de természetesen ízlések és pofonok, ha foglalatba teszitek a tranzisztorokat, akkor lehet próbálkozni, akár vegyes párokkal is (bár nem tudom, hogy akkor mennyire jól lehetne beállítani a munkapontot a trimmerekkel).

Szokás szerint a nyáktervet megtaláljátok a Projektek alatt..

No Comments

Post a Comment